Ароматизований оцет легко купити в будь-якому супермаркеті і не морочитися. Тим часом, приготування в домашніх умовах не складе особливих труднощів. Ви можете наповнити оцет будь-якою комбінацією трав, фруктів, овочів чи спецій. Такий оцет потім можна використовувати в приготуванні гарячих страв, соусів або салатів, для маринування м'яса і консервування.

Для початку оберіть базовий оцет відповідно вашого смаку.

Чим відрізняється оцет?

  • Столовий оцет має гострий, кислий смак, який найбільше підходить для трав з сильним ароматом.
  • Яблучний оцет має більш м'який смак, ніж кухонний оцет і темний колір. Прекрасно поєднується з фруктами і більшістю трав.
  • Рисовий оцет має прозорий колір і м'який, майже солодкий смак. Ідеально підходить для фруктів або м'яких трав і спецій. Якщо зібралися готувати страви азіатської кухні, то цей оцет те, що треба.
  • Бальзамічний оцет ніжний на смак, з приємним ароматом відмінно підходить для фруктів і м'яких трав. Його активно застосовують в італійській, іспанській і французькій кухнях.
  • Винний оцет володіє міцним ароматом і темно-червоним кольором, відмінно підходить для сильних трав і спецій.

Однак пам'ятайте, що при дотриманні основних принципів чистоти і обробки харчових продуктів — кислотність в оцті забезпечує вам безпеку при зберіганні. Але якщо ж ви бачите ознаки плісняви або слизу, знебарвлення або барботування — не використовуйте такий оцет.

Обов'язкові рекомендації:

1. Використовуйте лише скляні контейнери (банки або пляшки), які можна щільно закрити.

2. Готовий оцет бажано зберігати в прохолодних, темних місцях.

3. Термін використання готового оцту 4-6 місяців.

4. Якщо ваш оцет занадто приправлений — просто розведіть його додатково оцтом. І навпаки, якщо оцет вам здається занадто м'яким — додайте в нього більше трав і настоюйте довше.

5. Закривайте пляшки переважно пластиковими або корковими пробками. Металеві пробки можуть окислюватися і, згодом, зіпсувати смак вашого оцту.

Як приготувати оцет в домашніх умовах

М'ятний оцет

Оцет з приємним м'яким смаком прекрасно підходить для заправки різних салатів.

Інгрідієнти:

яблучний оцет — 1 л,

свіжа м'ята — 150 г.

 

 

Як готувати:

  • Листя м'яти без стебел слід помити і просушити;
  • Листя покладіть в заздалегідь стерилізований посуд (пляшку або банку) і залийте оцтом;
  • Настоюйте оцет 20-22 дні;
  • Після цього все процідити і зберігати в прохолодному, темному місці.

 

Оцет з пряними травами

Інгрідієнти:

столовий оцет 9% — 1 л,

лавровий лист — 3-4 шт.,

чорний перець — 5-6 горошин,

гвоздика — 6-7 бутонів,

насіння гірчиці — 1 ч.лож.

 

Як готувати:

  • Всі інгредієнти скласти в банку або пляшку об'ємом 1 л;
  • Залити оцтом і помістити в прохолодне темне місце на 3-4 тижні;
  • Потім оцет потрібно процідити;
  • Зберігати слід в прохолодному місці;
  • Використовувати можна для маринування різних овочів.

 

Оцет з базиліком

Інгрідієнти:

столовий оцет 9% — 1 л,

базилік (зелений або фіолетовий) — 500 г.

 

Як готувати:

  • Вимийте і просушіть листя базиліка;
  • Половину листя викладіть в простерилізовану пляшку об'ємом 1 л;
  • Залийте все оцтом і настоюйте 10-12 днів;
  • Потім потрібно все процідити, замінити листя свіжими і настоювати ще 14 днів.

Компонуйте трави на свій смак та не бійтеся експериментувати! Якщо стаття була корисна — поділіться з друзями))).