Ароматизований оцет легко купити в будь-якому супермаркеті і не морочитися. Тим часом, приготування в домашніх умовах не складе особливих труднощів. Ви можете наповнити оцет будь-якою комбінацією трав, фруктів, овочів чи спецій. Такий оцет потім можна використовувати в приготуванні гарячих страв, соусів або салатів, для маринування м'яса і консервування.
Для початку оберіть базовий оцет відповідно вашого смаку.
Чим відрізняється оцет?
- Столовий оцет має гострий, кислий смак, який найбільше підходить для трав з сильним ароматом.
- Яблучний оцет має більш м'який смак, ніж кухонний оцет і темний колір. Прекрасно поєднується з фруктами і більшістю трав.
- Рисовий оцет має прозорий колір і м'який, майже солодкий смак. Ідеально підходить для фруктів або м'яких трав і спецій. Якщо зібралися готувати страви азіатської кухні, то цей оцет те, що треба.
- Бальзамічний оцет ніжний на смак, з приємним ароматом відмінно підходить для фруктів і м'яких трав. Його активно застосовують в італійській, іспанській і французькій кухнях.
- Винний оцет володіє міцним ароматом і темно-червоним кольором, відмінно підходить для сильних трав і спецій.
Обов'язкові рекомендації:
1. Використовуйте лише скляні контейнери (банки або пляшки), які можна щільно закрити.
2. Готовий оцет бажано зберігати в прохолодних, темних місцях.
3. Термін використання готового оцту 4-6 місяців.
4. Якщо ваш оцет занадто приправлений — просто розведіть його додатково оцтом. І навпаки, якщо оцет вам здається занадто м'яким — додайте в нього більше трав і настоюйте довше.
5. Закривайте пляшки переважно пластиковими або корковими пробками. Металеві пробки можуть окислюватися і, згодом, зіпсувати смак вашого оцту.
Як приготувати оцет в домашніх умовах
М'ятний оцет
Оцет з приємним м'яким смаком прекрасно підходить для заправки різних салатів.
Інгрідієнти:
яблучний оцет — 1 л,
свіжа м'ята — 150 г.
Як готувати:
- Листя м'яти без стебел слід помити і просушити;
- Листя покладіть в заздалегідь стерилізований посуд (пляшку або банку) і залийте оцтом;
- Настоюйте оцет 20-22 дні;
- Після цього все процідити і зберігати в прохолодному, темному місці.
Оцет з пряними травами
Інгрідієнти:
столовий оцет 9% — 1 л,
лавровий лист — 3-4 шт.,
чорний перець — 5-6 горошин,
гвоздика — 6-7 бутонів,
насіння гірчиці — 1 ч.лож.
Як готувати:
- Всі інгредієнти скласти в банку або пляшку об'ємом 1 л;
- Залити оцтом і помістити в прохолодне темне місце на 3-4 тижні;
- Потім оцет потрібно процідити;
- Зберігати слід в прохолодному місці;
- Використовувати можна для маринування різних овочів.
Оцет з базиліком
Інгрідієнти:
столовий оцет 9% — 1 л,
базилік (зелений або фіолетовий) — 500 г.
Як готувати:
- Вимийте і просушіть листя базиліка;
- Половину листя викладіть в простерилізовану пляшку об'ємом 1 л;
- Залийте все оцтом і настоюйте 10-12 днів;
- Потім потрібно все процідити, замінити листя свіжими і настоювати ще 14 днів.
Компонуйте трави на свій смак та не бійтеся експериментувати! Якщо стаття була корисна — поділіться з друзями))).