Рослини томатів уражаються багатьма небезпечними захворюваннями, після яких їсти плоди вже не можна. Одним з найбільш шкідливих грибкових захворювань є фітофтороз. З кожним роком ця підступна хвороба позбавляє городників значної частини врожаю. Що це за недуга і як вберегти свої томати від фітофтори?

За допомогою ми звернулися до зав. Незалежної Випробувальної лабораторії ТОВ Гарденс м.Києва Валентини Степанівни Білої.

 Валентино Степанівно, розкажіть, що це за напасть така фітофтора і звідки вона береться?

Фітофтороз — небезпечне грибкове захворювання, розвиток якого залежить від екологічних умов, в яких знаходиться рослина. У перекладі з грець. значить «руйнує рослину». При затяжних дощових періодах, високій вологості повітря, туманності і росах, знижених нічних температурах рослини хворіють фітофторозом.

 

А як проявляє себе ця хвороба на томатах?Фітофтора у томатів, та й у всього сімейства пасльонових, проявляється на стеблах, листках і на плодах. При ураженні листя на їх краях утворюються бурі плями. При вологій теплій погоді ці плями дуже швидко збільшуються в розмірах, а з нижньої частини листя видно брудно-сірий наліт. На черешках листя — довгі, бурі плями без нальоту. На уражених зелених плодах з'являються тверді на дотик, коричневі плями різної форми. А при сильному ураженні, плід і зовсім стає коричневим.

 

Тобто рослина вмирає?

Хворі плоди стають непридатними для вживання, уражені листя вмирають.

Яким способом відбувається зараження?

Джерелами інфекції є уражені рослини, спори грибів, які залишилися в ґрунті та рослинних рештках і, навіть, заражене насіння. Варто відзначити, що інфекція може тривалий період зберігатись в ґрунті. Розвиток фітофтори залежить від погоди. Ознаки захворювання помічають якраз в середині літа.

 

 

 

Чому саме в цей період?

Тому, що виникають сприятливі умови для розвитку грибка.

  • Тепла погода + 20-25° С;
  • Коливання денних і нічних температур;
  • Туман і роса;
  • Підвищена вологість (вище 80%) — загалом, головний фактор, який визначає розвиток грибка.

А якщо дуже спекотна погода?

У спекотній і сухій погоді грибок розвивається повільніше, а то і зовсім гине. Пам'ятайте, томат любить жарке та сухе літо.

Як фахівець з багаторічним досвідом, скажіть, чи існують профілактичні заходи від фітофтори?

Захист томату від фітофторозу та інших захворювань повинен базуватися на основних принципах і правилах, які слід обов'язково дотримуватися:

  • Використовувати лише здорове насіння від виробника, які пройшло перевірку в лабораторії;
  • Обирати сорти, які менш схильні до захворювань томатів;
  • Не забувати загартовувати розсаду;
  • Дотримуватись сівозміни. Кращі попередники томату — огірок, цибуля, капуста;
  • Дотримуватись дистанції (не менше 500 м) між картопляним полем і посадками помідорів;
  • Дотримуватися термінів висадки і створення густоти насаджень;
  • Суворо дотримуватися прийомів агротехніки: полив, добрива;
  • Після збору врожаю слід знищувати залишки рослин;
  • Не забувати обробляти рослини фунгіцидами від фітофтори.

Сховатися від хвороби фітофтори нелегко. Я б радила обирати відносно стійкі до даної хвороби сорти або гібриди. Важливо пам'ятати, що хворобу завжди легше попередити, аніж потім лікувати.